Thursday, April 7, 2011

Tumis Ikan Masin


Bahan2:
  • 2-3 keping ikan masin (Ikan Kurau/ Terubok kering)
  • 1 labu bawang Holand (dihiris)
  • 6-7 cili padi. (dipotong)

Cara2 penyediaan:
  1. Goreng ikan masin terlebih dahulu.
  2. Setelah masak, tumbuk dan cerai2kan isi ikan tersebut. Ketepikan.
  3. Tumis bawang holand dan cili padi, setelah agak layu masukkan ikan masin dan goreng sehingga isi ikan sedikit garing.
  4. Sedia dihidang.


Saya Jelita berbicara:
Ikan masin di rumah RO nie di datangkan dari sabah oleh Cik D dan Cik Y. Memang sedap laa ikan2 nie. tapi masalhnya sangat keras dan menyakitkan gigi biler manggigit. Jadi biler wat sambal tumis nie, laju sket nak makan sebab isi ikan tersebut dah ditumbuk terlebih dahulu. Rasanya memang sedap!~

No comments:

Post a Comment