Friday, April 1, 2011

KETUPAT SOTONG KELANTAN


Bahan2 (Hidangan untuk 6 orang) :
  • Sotong - 1kg
  • Santan - 1/2 kg
  • Beras pulut - 1 mangkuk, dibasuh bersih
  • Serai - 2 batang, diketuk
  • Gula melaka - 1 keping
  • Garam - 1 sudu teh
  • Gula - tambah ikut suka.
  • Lidi - dipotong pendek2 sepanjang 3cm.

Cara2:
  1. Bersihkan sotong dan sumbatkan sotong dengan beras pulut. Tutup perut sotong menggunakan kepalanya dan sematkan dengan lidi.
  2. Susun sotong didalam 1 periuk, masukkan semua bahan2 lain kecuali gula.
  3. Hidupkan api dan masak sehingga pulut benar2 lembut. Tambahkan gula jika kemanisannya masih tidak mencukupi.

Senang kan? Selamat mencuba~

No comments:

Post a Comment