Alamak! gambar nie..terlupa letak kuah plak..aiya..
Bahan2 (hidangan untuk 5-7 orang):
Bahan A (kuah):
- 1 kg ikan selayang - direbus dan diambil isinya
- 1 biji bawang holand
- 5 ulas bawang Merah
- 2 ulas bawang putih
- 5-7 biji cili kering - direbus terlebih dahulu
- 2 kuntum bunga kantan
- 2 inci belacan - dibakar
- 7-10 tangkai daun kesum - ambil daunnya sahaja
- 2-3 keping asam gelugor
- Garam
Bahan B:
- Laksa kering - direbus
- Ulam2an - timun, salad, cili padi, limau kasturi, nenas, bawang besar
- 3-5 biji telur - rebus
Langkah2 penyediaan:
- Kisar isi ikan, bawang merah, bawang holand, bawang putih, bawang putih, cili kering, sekuntum bunga.kantan, dan belacan.
- Tuang bahan kisar kedalam periuk dan tambahkan sedikit air lagi supaya kuah tidak terlampau pekat. Masak dengan api yang sederhana. Kacau perlahan2.
- Ambil sekuntum lagi bunga kantan dan belah dua. Tambahkan bunga kantan tersebut, daun kesum dan asam gelugor kedalam periuk.
- Tambahkan garam, dan perasakan. Biarkan mendidih selama 7-10 minit, tutupkan api.
- Hiris ulam2an.
- Isikan laksa kedalam mangkuk, campurkan ulam2an, telur dan tuangkan kuah. Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment