Bahan2 (hidangan 3 orang)
- 3-4 ekor ikan selayang
- Santan- RM2 (saya guna santan kotak)
- Bawang merah - 5 ulas
- Bawang putih - 1 Ulas
- Asam keping - 1 keping
- Gula
- Garam
- Laksa
- Ulam2an - timun, kacang panjang, kubis/ salad
Cara2 memasak:
- Rebus ikan sehingga masak dah ambil isi ikan tersebut.
- Kisar isi ikan, bawang merah dan bawang putih.
- Tuang bahan kisar ke dalam periuk dan tambahkan santan serta asam keping. Masak dengan api yang sederhana dan kacau tanpa henti supaya kuah laksa tidak berketul2.
- Setelah masak, tutup api dan kacau seketika kuah tersebut selama beberapa minit sehinggalah ia sejuk sedikit.
- Hiris Ulam2an halus2.
- Kemudian, tuangkan kuah kedalam mangkuk berisi laksa dan ulam2an. Sedia untuk dimakan!~
No comments:
Post a Comment