Friday, April 1, 2011

LAKSA KELANTAN


Bahan2 (hidangan 3 orang)
  • 3-4 ekor ikan selayang
  • Santan- RM2 (saya guna santan kotak)
  • Bawang merah - 5 ulas
  • Bawang putih - 1 Ulas
  • Asam keping - 1 keping
  • Gula
  • Garam
  • Laksa
  • Ulam2an - timun, kacang panjang, kubis/ salad

Cara2 memasak:
  1. Rebus ikan sehingga masak dah ambil isi ikan tersebut.
  2. Kisar isi ikan, bawang merah dan bawang putih.
  3. Tuang bahan kisar ke dalam periuk dan tambahkan santan serta asam keping. Masak dengan api yang sederhana dan kacau tanpa henti supaya kuah laksa tidak berketul2.
  4. Setelah masak, tutup api dan kacau seketika kuah tersebut selama beberapa minit sehinggalah ia sejuk sedikit.
  5. Hiris Ulam2an halus2.
  6. Kemudian, tuangkan kuah kedalam mangkuk berisi laksa dan ulam2an. Sedia untuk dimakan!~

No comments:

Post a Comment